2019. August 26.
dvdX Tippek-Trükkök
Kezdőoldal arrow Ingyenes dolgok arrow Hogyan készítsük el Ingyen a weblapunkat?
Ingyenes dolgok, Spórolás
Webszerkesztés
PHP
Letöltések
Partnereink


Hogyan készítsük el Ingyen a weblapunkat? E-mail
Írta: dvdX   
2007. October 24.

 Bevezető

Lehetőségeink korlátozottak, hisz az anyagi hátterünk nem határtalan, de viszont jó lenne egy honlap a vállalkozásunkhoz, hobbinkhoz, fotóinknak, és persze sok mindenhez.

Építsünk egy átlagos dinamikus portált, és számoljuk ki a várható kiadásokat:

01. Kell egy tárhely, és egy domain név. A tárhelynek kell 1 GB kapacitás, a mysql kapacitása pedig legyen, mondjuk 25 MB. Természetesen legyen php használat, ftp elérés, és e-mail küldési lehetőség.

Minek is kellenek ezek a dolgok? Az 1 GB fizikális hely, az adatoknak, például fotók, videók, stb. és persze a html, és php fájloknak. A mysql, lényegében egy kis információs adatbázis, ide kerülnek a szöveges állományok, azaz az írások, regisztrálási adatok, meg hasonlók. A html egy fixen megírt lap, ami könnyedén betölt a böngészőnkben. A php lényegében egy program, ami kigenerálja az adott lapot, ami kényelmesebb számunkra, igaz egy kicsit lassabb az előbbinél. Az e-mail küldés pedig a regisztrációkhoz, kapcsolat felvételhez, és a regisztráláshoz kell.

Na, de mennyibe is kerül ez? Ez cakli-pakli 12 000 Ft egy évre.

02. Meg van a tárhelyünk, már él a honlapunk, de nincs rajta semmi. Fogadjunk fel egy honlap készítéssel foglalkozó céget, aki beállítja nekünk a portálunkat, természetesen tartalom nélkül. Mennyibe is kerül ez? Ez bizony 70 000 – 100 000 Ft-ba kerül.

03. Rendben meg van, már működik a weblap, szuperál tökéletesen, csak nem jön egy látogató sem. Felfogadunk egy keresőoptimalizáló céget, aki nem piti összegért vállalja be, hogy feljöjjünk a keresők első oldalán. Körülbelül 4-5 kulcsszóra való kiélezés, 700 000 Ft-ba kerül. Micsoda? Igen, nem hazudok, ennyi az ára. Ha pedig cégünk van, kell egy kis Marketing is, ami változik a vállalkozás méretétől, de átlagot számítva 200 000 Ft a várható kiadás. Ebben a pontban nem is számoltam fel sokat.

Összegezve egy tökéletesen működő weblap ára: 982 000 FT, majdnem egy milla. De ha csak, hobbi szinten kell, akkor levehetjük a 03. pontot, és ez pedig 82 000 Ft-ot jelent. Milyen nagy számok, ugye? De hát mindennek meg van az ára, valahogy el kell indulnunk. Ez a felállás 3 hónap alatt lezajlik, és már tip-top a honlapunk.

De minek dobjuk ki ezt a sok pénzt, vagy egyáltalán van-e rá keret. Meg lehet ezt oldani INGYEN? Hát persze, hogy lehet INGYEN! Ugye milyen jól hangzik?

01. Tárhely keresés

Sok ingyenes szolgáltató ad elfogadható tárhelyet, aldomain-nal (http://oldalam.szolgaltato.hu), ami indulásnak tökéletes lehet számunkra.  Vegyük figyelembe, hogy milyen oldalt szeretnénk, és ehhez mérten válasszunk szolgáltatót. Nézzük meg, hogy milyen gyors a szerver, azaz mennyi idő alatt töltődik be egy átlagos honlap. Ezt könnyedén megnézhetjük, keressünk egy már működő oldalt a szolgáltatónál mondjuk, a toplistáján bogarászhatunk. Nagyon fontos, hogy NE legyen az oldal felső részén frame, azaz felső reklám csík, mert ez nem előnyös a keresőkben, és nem lehet látni a böngésző címsorában, hogy merre is járunk (http://oldalam.szolgaltato.hu/akarmi.php). Az ingyenes szolgáltatásban legyen mysql, php, ftp elérés (pl. Total Commander-ben feltölthetjük fájlainkat),  és e-mail küldési lehetőség. Legkönnyebben fórumokban tájékozódhatunk, ahol valahol még külön szakosodott topik is van erre. Igazából, olyan ingyenes szolgáltatót nem fogsz találni, hogy minden szempontnak megfeleljen, de még fizetős helyeken is vannak bakik. De ha gondolod, megmondom én, hogy mi az Én tapasztalatom, az ingyenes szolgáltatóknál.

Ingyenes tárhelyek:

extra.hu:

Nincs reklám, 2 GB tárhely (kiemelkedő), 100 MB mysql, napi 50 db php e-mail küldés, egyedi domain használat (ez nagyon jó, pl. oldalam.hu), webmail (levelezés), ftp elérés, php használat, saját Blog, viszont sajnos egy kicsit lassúcska.

Ha egyedi domain-t akarunk, azaz http://oldalam.hu/ legyen a honlapunk elérhetősége, csak az Extra jöhet szóba!

atw.hu:

Felső reklám frame (nem jó), 500 MB tárhely (egy kicsit kevés), 10-20 MB mysql,  napi 20 db php e-mail küldés, pop3-as elérés a levelezésnek, ftp elérés, php használat, rendkívül gyors, viszont a frame miatt nem kereső barát (SEO).

De még találsz többet, pl.: ultraweb.hu, freeweb.hu, dtsh.hu

Nem nagyon szeretnék reklámozni, ezért döntsd el melyik jó Neked, ha egyik sem jó, akkor a fizetős marad. Persze ezeken kívül, még rengeteg ingyenes webtárhely szolgáltató létezik.

02. Készítsük el motort

Lehet az HTML, Portál (CMS), Webshop, Fórum, az lényeg kerüljön fel mihamarább, hisz már jó lenne, ha látnák a felhasználók a műveinket, fotóinkat, tartalmunkat.

HTML

Ha egyedi oldalt szeretnénk készíteni az oldalunkat, akkor HTML-ben kell gondolkoznunk. Ezt könnyedén megtehetjük a Macromedia Dreamweaver programmal, és persze sok féle kiegészítő dolgot beleintegrálhatunk, például, JavaScript, különböző PHP programok. Különösen nem megyek bel, mert akkor ez az oldal egy Web szerkesztő oldalnak felelne meg. Ezekről a dolgokról, többet megtudhatsz az erre szakosodott honlapokon, fórumokon. Érdemes a Google keresőjét használni, hogy megtaláld ezeket az oldalakat.

Portál (CMS)

A Portál készítés bonyolultnak tűnik, de szerintem egy információs weboldalnak a legjobb megoldás. Létezik több féle kész csomag, ami egy egyszerű telepítéssel megoldható, a leírás pedig az adott CMS rendszer hivatalos honlapján megtalálható. Érdemes olyan Portált választani, aminek van magyar képviselete, hogy az esetleges felmerülő kérdéseinket, fel tudjuk ott tenni. A Portál rendszerek közül, amit Én érdemlegesebbnek tartok:  Joomla!, Drupal, PHP Nuke, Textportál. Én most csak egy CMS-t emelek ki, mert Én is ezt használom. Jelenleg ahol most éppen vagy, azaz ITT, Joomla! alapokon fut.

Joomla!:  Rendkívül testre szabható, PHP elemekből áll, mysql-t használ, sok féle kiegészítő, template van hozzá, ha belejössz a kezelésébe sok időt megtakaríthatsz vele. Van hivatalos magyar honlapja, és segítség a fórumán.

Webshop

Itt leginkább az Oscommerce web áruházat ajánlanám, hisz ingyenes megoldásnál szinte csak ez van. Magyar hivatalos oldalról nem nagyon tudok, de foglalkozik egy-két honlap a rendszer kialakításával. Itt némi php, mysql tapasztalat nem árt, ha nem nagyon van, akkor bátran kérjünk segítséget az aktuális oldalakon, vagy keressünk meg egy barátot, ismerőst, hogy segítsen. Attól, hogy hivatalos magyar oldal nem létezik, nincs annyira gáz, mert magyarosítás, és rengeteg kiegészítő van hozzá. A magyar oldalakon kívül ne felejtsük el meglátogatni az angol nyelvű hivatalos Oscommerce honlapot, rengeteg csemegét találunk rajta.

Fórum

Magyarul nyelven tudó fórum, amit ajánlok, az szinte csak kettő van: phpBB, és a Simple Machines Forum (SMF). Mindkettőnek van magyar hivatalos honlapja, ahol kapsz ingyenes segítséget. Én a http://dvdx.hu honlapon phpBB2 Fórum rendszer használok, és megmondom őszintén nincs semmi bajom vele. Semmiképpen nem becsmérlem le az SMF Fórumot, mert szerintem egyenrangú vele. Viszont ha kiegészítőket akarsz beleintegrálni valamelyikébe, akkor kösd fel a gatyádat, nem ijesztgetlek, mert idővel Nekem is sikerült belejönnöm a mókába. Idővel minden kitanulható, hisz Én sem úgy születtem, hogy egyből firkáltam egy text fájlba, hogy: <br/>, <body>, <html>, <?php, <input type="hidden" name="option" value="search" /></td>. Na meg ilyenek. Az idő során, betanuljuk, mint a szorzó táblát, ami meg nem megy, Kérdezek! Nem szégyen, nem tudhatunk mindent.

Na, meg volt ez is. Egy kicsit fárasztó volt, de megérte hisz ingyen volt. Már megérte, mert az ingyenesség mellett, még tanultunk is egy kicsit. Lassan-lassan webmesterekké válunk.

A tartalmi elemeket nem mondom meg, hogy mi legyen a honlapodon, mert az már az enyém lenne. Nézz körül, mi a menő, vagy érdemes olyan honlapot elkészíteni, ami a hobbid is (értesz hozzá). Természetesen, ha van céged, akkor egyértelmű…

03. Kereső optimalizálás, és Marketing

Itt az ideje, hogy megismerjenek az emberek, hogy mi a hobbink, foglalkozásunk, mit árulunk, mi is jellemző ránk. Megfelelő tudás nélkül, és ismeretség hiányában, semmi esélyünk! Ezt mondják mások, csak szebben, ez igaz, de a tudás, ismeretség megszerezhető.  És ez mind hol? Hát az Interneten.

A lényeg, hogy a világhálón sok-sok linked legyen elhelyezve, szerezz be társoldalakat, és ne feledd a tartalomban előforduló kulcsszavak előfordulását. Nem akarom ismételni magam, hisz erről már írtam egy cikket, amit ITT olvashatsz el: Keresőoptimalizálás

A honlapod állását pedig megtudthatod az ingyenes SEO Eszközök használatával. Ha megszeretnéd mutatni a PageRank értékedet, akkor tedd ki bátran a SEO Bázis PageRank kijelzőjét a weblapodra!

Marketingről bővebben pedig a SiteMarketing honlapján találsz érdekes leírásokat, az Észosztó menüpontban: Honlap Marketing Ezen az oldalon nem a szokásos megközelítésben láthatod a Marketing szakmát, érdemes bele kacsintani a cikkekbe.

Tanulság

Az ingyen szó, sok embert felcsigázz, és lázba hoz. Amit most olvastál, rávezet, hogy hogyan maradjon meg a pénztárcádban a pénzed. És ráadásul ez a leírás is ingyenes, mindezek mellett. A lényeg, hogy 0 Ft-ból kihoztál egy profi weblapot, ami a Tiéd. Ha egyedi domain-t (http://oldalam.hu/) akarsz, akkor rááldozhatsz 3 000 Ft-ot, hisz annyi belefér. Egy domain regisztráció 2 évre 3 000 Ft-ért nem is sok. Így is jobban jártál, mert (9)82 000 FT helyett csak 3 000 Ft-ot fektettél be. Ezek a számok 2007 évében aktuálisak, ezek változhatnak az idők során.

A cikkemben, direkt nem tettem sok linket, például CMS-ek, Fórumok honlapjait nem tettem közzé. Ennek a dolognak SEO oka van, hisz nem toplista ez az oldal, ha kíváncsi vagy, hol vannak ezek az oldalak, használd a Google keresőjét.

Én 2 év alatt megtanultam mindezt, amit ITT látsz, és nem bújtam egész nap a könyveket, és a cikkeket. Szépen-lassan de biztosan elérhetsz Te is egy olyan tudást, ami pont elég lesz, ahhoz, ami épp kell. Igaz nincs olyan ismeretem, mint egy profi szakembernek, akinek ez a szakmája, de felhúztam már egy pár weblapot, ami szerintem elfogadható.

Referenciaként, említek egy párat:

dvdX Tippek-Trükkök: http://dvdx.hu/

Info dvdX: http://info.dvdx.hu/

SEO Bázis: http://seobazis.info/

Jamana Zenekar hivatalos weboldala: http://jamana.hu/

Szofverleírások amik megoldják a problémádat: http://szoftverleiras.sini.hu/

Ezen kívül segítettem már sok weblap felhúzásában, kialakításában, és tanácsokat is adtam egy párat. Ezek közt személyes, céges, zenekari honlapok szerepelnek, de nem írom ide őket, mert nem akarok reklámozni a honlapokat, és Magamat sem.  A lényeg, hogy Te is könnyedén meg tudd alkotni a saját weblapodat, ami már az első időkben nagyon sok örömet okoz. Még egy fontos szempont, hogy szeresd, amit csinálsz!

Sok sikert!

Üdvözlettel dvdX

Utolsó frissítés ( 2008. July 19. )
 
< Előző   Következő >
Ma 2019. 8. 26, hétfő, Izsó napja van.
Holnap Gáspár napja lesz.
Adatvédelmi irányelvek - Partnereink: Mikrosütő tányér - Porszívó Porzsák - HDMI kábel - DVI kábel - GPS tartozékok - Akkutöltő - Búvóhely
(C) 2007 dvdX Tippek-Tükkök - Minden jog fenntartva!  
Kapcsolat Jogi Állásfoglalás Impresszum Honlaptérkép Lap tetejére